Son yıllarda giderek daha da tartışılan bir konu Kanal İstanbul. Bu projede Marmara Denizi’nden Karadeniz’e açılan boğazda yaşanan trafik ve tehlikeler göz önünde bulundurularak ek bir kanal açılmak istenmektedir.
İstanbul Boğazı her ne kadar büyük gibi gelse de Boğaz’ın en dar yeri 700 metre diyebiliriz. Bu küçükcük genişlik boğazdaki trafiği çok yavaşlatmaktatır. Normal şartlar altında yılda boğazdan 40.000’i aşkın gemi geçmekte ve bu normal şartlarda zaman zaman bu sayı 50.000’i aşmakta. Bu kadar büyük bir trafik alan boğazda gemileri bekleten ve trafik oluşmasının ana sebebi bu dar 700 metrelik boğazın en dar yeri diyebiliriz. Kanal İstanbul Projesi bu dar durumu ve trafiği azaltmayı hedeflemektedir.
Geçtiğimiz aylarda Lübnan’da bir patlama gerçekleşti oldukça büyük olan patlamaya sebep olan 2 bin 750 ton amonyum nitratın İstanbul Boğazı’ndan geçtiği açıklanmış ve doğrulanmıştı. Bu tehlikeli duruma Türkiye’nin de uğrayabileceği söz konusu oldu ve bu patlama boğazda olursa çok büyük bir yıkım olacağı düşünülmekte. İşte projenin bir diğer sebebide bunun gibi tehlikeli durumlardan boğazı korumak.
Yepyeni bir uluslararası deniz trafiğine açık bir su yoluda bu hedeflerin içinde. Açılacak olan bu kanal farklı bir yol olacağı için ek bir gelir kaynağı olacağı düşünülmekte. Anlaşılacağı üzeri bu hedefte projenin maddiyat boyutu.
Güzergah düşünülürken dünya üzerinde dolaşan en büyük gemi hedef olarak belirlenen boy 175 metre olup draftı ise 17 metre tutulmuştur. Ortalama 145.000 tonluk tankerlerin geçişi hedeflenmekte dolasıyla bu yola en uygun olarak Küçükçekmece Gölü- Sazlıdere Barajı- Terkos doğusu seçilmiştir.
Planlanan uzunluk 45 km, taban genişliği en az 275 metre ve derinliği yaklaşık 21 metre olacaktır. Ne kadara mal olacağı ise çok tartışmalı bir konudur. İlk olarak 75 milyar TL olarak bahsedilmişti lakin son yıllarda bu rakam 20 milyar dolar olduğu düşünülmekte. Elbette kur farkıyla bu maliyet artmış olarak görülmekte.
Projede hedeflenen zaman 2 kısma ayrıbiliriz. İhale sonrası hazırlık 1,5 yıl olarak hedeflenmekte. İnşaatı ise 5,5-6 yıla kadar bitmesi planlanmaktatır. Aşağı yukarı 7-8 yıl içerisinde bitirilmesi hedeflenmektedir.
Projenin hazırlık aşamasında yaklaşık 10.000,inşaatta ve işletme sahasında 10.000’i aşkın bir istihdam olacağı düşünülmektedir.
Başta söylediğimiz gibi son yıllarda giderek tartışılan konu olduğu için yararlarının olduğu kadar zararlarının da olaabileceğini söyleyenler var. Kanalın tercih edilmemesi, depremde İstanbul’u tehdit etmesi gibi düşüncelerde kötü olarak gösteriliyor. Bu soruyu sizlere bırakıyoruz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.